Przepis na srebrny lut. - Wersja do druku +- Wszystko o jubilerstwie (http://www.srebrnie.pl) +-- Dział: SREBRNE FORUM (http://www.srebrnie.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: CHEMIA (http://www.srebrnie.pl/forumdisplay.php?fid=30) +--- Wątek: Przepis na srebrny lut. (/showthread.php?tid=966) |
Przepis na srebrny lut. - srebrofigaro - 09-17-2012 Odważamy np. 5 gram złomu srebrnego pr. 925 oraz 1,6 gram materiału z jedno lub dwógroszówek. Topimy srebro następnie dodajemy materiał z groszówek i po chwili odlewamy całość do wlewaka.Następnie walcujemy. Tak otrzymany lut posiada próbę 700. Doskonale płynie i jest miękki. RE: Przepis na srebrny lut. - Pampalini - 10-02-2014 (09-17-2012, 06:36 PM)srebrofigaro napisał(a): Odważamy np. 5 gram złomu srebrnego pr. 925 oraz 1,6 gram materiału z jedno lub dwógroszówek. Topimy srebro następnie dodajemy materiał z groszówek i po chwili odlewamy całość do wlewaka.Następnie walcujemy. Tak otrzymany lut posiada próbę 700. Doskonale płynie i jest miękki. Witam. A jaki będzie skład na lut twardy ? RE: Przepis na srebrny lut. - cactoos - 10-02-2014 (10-02-2014, 09:28 AM)Pampalini napisał(a):(09-17-2012, 06:36 PM)srebrofigaro napisał(a): Odważamy np. 5 gram złomu srebrnego pr. 925 oraz 1,6 gram materiału z jedno lub dwógroszówek. Topimy srebro następnie dodajemy materiał z groszówek i po chwili odlewamy całość do wlewaka.Następnie walcujemy. Tak otrzymany lut posiada próbę 700. Doskonale płynie i jest miękki. Jeżeli do carg z tysiączki, to ja na 10g czystego srebra, daję 1g "żółtej" monety. Po zeszlifowaniu, nie widać potem miejsca łączenia. Miękki robię w proporcji 10 - 3. RE: Przepis na srebrny lut. - szafir - 10-02-2014 To luty z hurtowni Wam nie pasują? A można tak monety niszczyć? Czy te luty są lepsze? RE: Przepis na srebrny lut. - cactoos - 10-02-2014 Często są lepsze. Jak masz duża produkcję to opłaca się robić. Dla hurtowni są robione tak samo. Wiesz, że kg mosiądzu na złomie kosztuje 13 zł a wartość kg jednogroszówek to 7 zł? Jakby smutni panowie pytali - rozmawiamy o wycofanych z obiegu. ;D RE: Przepis na srebrny lut. - szafir - 10-02-2014 No właśnie, co z tego, skąd je brać na te kilogramy za 13? RE: Przepis na srebrny lut. - cactoos - 10-02-2014 Każdy sklepikarz, ma całe reklamówki jednogroszówek bo co prawda do banku można oddać, ale najpierw trzeba porobić ruloniki w opisanych papierkach. Nikomu się nie chce pieprzyć za 7 zł/kg. Mam całą reklamówkę jednogroszówek właśnie od sklepikarza, który nie wiedział co ma z tym zrobić. Dałem mu 10 zł za kilo. Oczywiście poczekam sobie aż wyjdą z obiegu. RE: Przepis na srebrny lut. - szafir - 10-03-2014 Z tymi grosiakami to jest tak, że wrzucam do portfela i zbiera się cała kieszeń, przybywa i przybywa a jak się człowiek zbierze i je wyda to później są potrzebne a wtedy ich nie ma. Wczoraj spostrzegłem, że kończy mi się lut 800? RE: Przepis na srebrny lut. - cactoos - 10-03-2014 To idź do osiedlowego sklepiku a szef da Ci worek. Ja od jednego tylko sklepikarza, dostałem reklamówkę groszaków. A o! RE: Przepis na srebrny lut. - srebrofigaro - 10-03-2014 I PAMIĘTAJCIE KTO CHCE SPRÓBOWAĆ ŻE NOWE GROSZÓWKI JUŻ SIĘ NIE NADAJĄ NA LUT. |