Wszystko o jubilerstwie
Przepis na srebrny lut. - Wersja do druku

+- Wszystko o jubilerstwie (http://www.srebrnie.pl)
+-- Dział: SREBRNE FORUM (http://www.srebrnie.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: CHEMIA (http://www.srebrnie.pl/forumdisplay.php?fid=30)
+--- Wątek: Przepis na srebrny lut. (/showthread.php?tid=966)

Strony: 1 2 3 4


Przepis na srebrny lut. - srebrofigaro - 09-17-2012

Odważamy np. 5 gram złomu srebrnego pr. 925 oraz 1,6 gram materiału z jedno lub dwógroszówek. Topimy srebro następnie dodajemy materiał z groszówek i po chwili odlewamy całość do wlewaka.Następnie walcujemy. Tak otrzymany lut posiada próbę 700. Doskonale płynie i jest miękki.


RE: Przepis na srebrny lut. - Pampalini - 10-02-2014

(09-17-2012, 06:36 PM)srebrofigaro napisał(a): Odważamy np. 5 gram złomu srebrnego pr. 925 oraz 1,6 gram materiału z jedno lub dwógroszówek. Topimy srebro następnie dodajemy materiał z groszówek i po chwili odlewamy całość do wlewaka.Następnie walcujemy. Tak otrzymany lut posiada próbę 700. Doskonale płynie i jest miękki.

Witam. A jaki będzie skład na lut twardy ?


RE: Przepis na srebrny lut. - cactoos - 10-02-2014

(10-02-2014, 09:28 AM)Pampalini napisał(a):
(09-17-2012, 06:36 PM)srebrofigaro napisał(a): Odważamy np. 5 gram złomu srebrnego pr. 925 oraz 1,6 gram materiału z jedno lub dwógroszówek. Topimy srebro następnie dodajemy materiał z groszówek i po chwili odlewamy całość do wlewaka.Następnie walcujemy. Tak otrzymany lut posiada próbę 700. Doskonale płynie i jest miękki.

Witam. A jaki będzie skład na lut twardy ?

Jeżeli do carg z tysiączki, to ja na 10g czystego srebra, daję 1g "żółtej" monety.
Po zeszlifowaniu, nie widać potem miejsca łączenia.
Miękki robię w proporcji 10 - 3.


RE: Przepis na srebrny lut. - szafir - 10-02-2014

To luty z hurtowni Wam nie pasują? A można tak monety niszczyć? Czy te luty są lepsze?


RE: Przepis na srebrny lut. - cactoos - 10-02-2014

Często są lepsze. Jak masz duża produkcję to opłaca się robić.
Dla hurtowni są robione tak samo. Wiesz, że kg mosiądzu na
złomie kosztuje 13 zł a wartość kg jednogroszówek to 7 zł? Puść oczko

Jakby smutni panowie pytali - rozmawiamy o wycofanych z obiegu. ;D


RE: Przepis na srebrny lut. - szafir - 10-02-2014

No właśnie, co z tego, skąd je brać na te kilogramy za 13?


RE: Przepis na srebrny lut. - cactoos - 10-02-2014

Każdy sklepikarz, ma całe reklamówki jednogroszówek bo co prawda do banku można oddać,
ale najpierw trzeba porobić ruloniki w opisanych papierkach. Nikomu się nie chce pieprzyć
za 7 zł/kg. Mam całą reklamówkę jednogroszówek właśnie od sklepikarza, który nie wiedział
co ma z tym zrobić. Dałem mu 10 zł za kilo. Oczywiście poczekam sobie aż wyjdą z obiegu. Puść oczko


RE: Przepis na srebrny lut. - szafir - 10-03-2014

Z tymi grosiakami to jest tak, że wrzucam do portfela i zbiera się cała kieszeń, przybywa i przybywa a jak się człowiek zbierze i je wyda to później są potrzebne a wtedy ich nie ma. Wczoraj spostrzegłem, że kończy mi się lut 800?


RE: Przepis na srebrny lut. - cactoos - 10-03-2014

To idź do osiedlowego sklepiku a szef da Ci worek.
Ja od jednego tylko sklepikarza, dostałem reklamówkę groszaków.

A o!

   


RE: Przepis na srebrny lut. - srebrofigaro - 10-03-2014

I PAMIĘTAJCIE KTO CHCE SPRÓBOWAĆ ŻE NOWE GROSZÓWKI JUŻ SIĘ NIE NADAJĄ NA LUT.